Hoogbegaafd

Hoi! 🙂

Vandaag eens iets heel anders. Voor veel mensen een interessant stukje tekst, voor anderen een openbaring.
Een vriend van mij heeft een website en een coaching programma voor hoogbegaafde mensen.
Omdat er steeds meer mensen worden gediagnoseerd met diverse aandoeningen, vooral in het ‘autisme’ spectrum, lijkt het me handig om dit ook eens van een andere kant toe te lichten. Niet elke diagnose hoeft perse waar te zijn. Ook kan het zomaar voorkomen dat de specialist nog niet op de hoogte is van een eventueel andere verklaring.

Er zullen twee artikelen komen, vandaag de eerste, een introductie en wat info over hoogbegaafdheid. Het tweede artikel zal vooral gaan over diagnoses die misschien niet juist zijn.
Ik hoop van harte dat dit wat duidelijkheid schept. Willem heeft al jaren ervaring en ik weet dat hij staat voor alles wat hij zegt en schrijft. Wij kennen elkaar al vanaf de middelbare school! 🙂

Hoogbegaafd = hoogbewust

De ontdekking dat jij hoogbegaafd bent komt bijna nooit alleen. Het is erfelijk en bovendien, “soort zoekt soort”, dat wil zeggen dat je in je leven vaak een partner en vrienden onbewust hebt uitgekozen op de “klik” in denken. Dus wanneer op de basisschool of in het voortgezet onderwijs een kind hoogbegaafd blijkt te zijn, triggert dat heel vaak ook een bewustwordingsproces in de ouders en de andere kinderen. Soms snap je ineens wat de reden is dat je een aantal “kleurrijke” familieleden hebt.

hoogbegaafdEn omgekeerd, wanneer je er als volwassene achter komt dat je hoogbegaafd bent, laat deze kennis je ook met een andere blik naar je kinderen en partner kijken. En om die reden wordt de dynamiek in het gezinsleven ook heel erg door de hoogbegaafdheid van de leden bepaald, dat realiseert men zich vaak niet. De heftigheid, de snelheid en de gevoeligheid creëren vaak een heel ander klimaat dan in andere gezinnen. Omdat het voor jezelf normaal is realiseer je je dat vaak niet.
Bovendien wordt het zoeken naar inzicht ook nog bemoeilijkt doordat de meeste psychologen weinig tot niets van hoogbegaafdheid afweten. Een diagnose als ASS ( verzamelbegrip voor verschillende vormen van autisme) of ADHD (al naar gelang de gehanteerde versie van DSM – dit is diagnose systeem mentale disorders) ligt dan al snel op de loer. Met als gevolg dat je een stoornis krijgt aangepraat met alle gevolgen voor je gevoel van eigenwaarde.
De ontdekkingsreis naar jezelf is niet altijd zo’n makkelijke weg. Als eenmaal het kwartje valt wat je hoge intelligentie en je “anders zijn” voor effect heeft gehad op je ontwikkeling als mens, volgt vaak een herbeleving van je verleden en een gevoel van rouw.
Hoe zou het zijn geweest als ik het eerder had geweten?
Had ik op bepaalde momenten een andere afslag genomen?
Vaak blijkt dat je eigenlijk ook toen al onbewust kennis had, je kon het alleen niet benoemen.
Nu je dat wel kan, kun je vanuit die realisatie gaan bouwen aan een nieuw en eindelijk compleet zelfbeeld en je eigen uniciteit hervinden. Je kunt gaan onderzoeken, zo je dat nog niet wist, waar je kracht ligt. Je kan het pad van je hart gaan volgen en je eigen spiritualiteit doen ontwaken.
Dan kan je gaan nadenken over hoe je jezelf in een omgeving kan brengen waarin je je talenten kan gebruiken en verschil kan maken. Maar dat verloopt niet zonder slag of stoot. Een greep uit de thema’s:
• Van herkennen naar erkennen
• Hoe kan ik in mijn kracht komen
• Hoe ga ik beter om met collega’s en management
• Hoe voorkom ik dat ik uitgekeken raak op mijn studie
• Hoe blijf ik gemotiveerd op school
• Hoe schep ik de omgeving waarin ik me prettig voel
• Wat is het effect op mijn relatie
• (Hoe) kom ik uit de kast
• Uiteindelijk: de weg naar je eigen spiritualiteit

Volgende keer hoe je kind misschien wel helemaal verkeerd gediagnoseerd is!!

hoogbegaafdheidContact: willem.deboer@willemdeboer.org

http://www.willemdeboer.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*